Gazdaságdiplomáciai kapcsolatrendszerünk kiépült kétoldalú megállapodások rendszere, éves Gazdasági Vegyes Bizottsági ülésekkel, rendszeres és kölcsönös kormányfői találkozókkal, közös kutatási alapokkal. A magyar vállalati attitűd az ország piaca felé jelentős, az érdeklődés főként egyes speciális területekre (IT, K+F) jellemző. Az új vállalkozások legjellemzőbb megjelenései: vásárokon való részvétel, kereskedelmi delegációs látogatások. A kiemelt területek közé tartozik a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a turisztika, a vízipar, a start-up vállalkozások fejlesztése és az innovációs iparág.

Izraelre magas hozzáadott értékű export jellemző, mivel nyersanyagban szegény, főként importált alapanyagokra hagyatkozik. Izrael 2025-re a világ 15. legnagyobb gazdasága szeretne lenni, ebben kiemelten támaszkodik high-tech és innovációs szektorára, a vallásos és arab közösségek munkaerőpiaci aktivitásának növelésére, a régiós és feltörekvő piacokkal való szorosabb együttműködésre, az ország perifériájának fejlesztésére és a történelmi monopolpiacok liberalizációjára.

Izrael alapításától nagy szerepet játszik a gazdaságban a szakszervezeti mozgalom (Histadrut) és az Izraeli Védelmi Erők (IDF), valamint a mezőgazdasági kérdésekben a kibucok és mosavok termelő és értékesítési szövetkezetei.

Izrael Magyarország egyik legnagyobb befektetője. Legnagyobb magyarországi befektetők és tevékenységük:

  • TEVA Gyógyszergyár Zrt. (Gyógyszergyártás),
  • NNG Szoftverfejlesztő és Kereskedelmi Kft. (navigációs és egyéb szoftverek fejlesztése),
  • TAMA Hungary Kft. (Műanyag lap, lemez, fólia, cső, profil gyártása),
  • PALMI-TOP Kereskedelmi Kft. (Baromfihús-feldolgozás),
  • WELL DONE St. Moritz Termelő, Kereskedelmi és Ügynöki Kft. (Porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelem),
  • CARDO Bútor-, és Matracgyártó Kft. (bútorgyártás).

 

További információk: http://exporthungary.gov.hu/orszagismertetok?orszagismerteto-izrael​


 

Lépjen bátran velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Külgazdasági attasék: Litauszki András és dr. Béres Ágnes

Email: trade.science.tlv@mfa.gov.hu

Tel: +972 3 545 6666