TÁJÉKOZTATÓ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL


I., Az eljárás megindítása, időtartama

A kérelem benyújtására előzetes időpont egyeztetés alapján, kizárólag személyesen kerülhet sor. Az időpont igénylésére vonatkozóan a főoldalon az ügyfélfogadás menüpontban találnak részletes információt.

Magyar állampolgárság fennállásának megállapítása ügyében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) illetékes.

Az állampolgársági vizsgálat átlagosan 1,5 évet vesz igénybe, amelyet a nagykövetségnek nem áll módjában meggyorsítani. Amennyiben az állampolgársága fennállását kéri igazolni, az eljárás eredményeként 3 évig érvényes állampolgársági bizonyítványt állít ki a magyar hatóság.

ÁLLAMPOLGÁRSÁG FENNÁLLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN a

ÁLLAMPOLGÁRSÁG FENNÁLLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN a BFKH Honosítási és Állampolgárság Megállapítási Osztálya hivatott információt adni

Budapest Főváros Kormányhivatal

Állampolgársági és Anyakönyvi Főosztály

Honosítási és Állampolgárság Megállapítási Osztály

Telefon: + 36-1-550-1218

Fax: +36-1- 443-5991

E-mail: apmeg@bfkh.gov.hu

 

Az állampolgárság vizsgálatával egyidejűleg lehet kezdeményezni a születés, a házasság, a válás továbbá a névváltoztatási kérelem anyakönyvezését is. Ez esetben az állampolgárság megállapítása után az eljáró hatóság elkészíti a kérelmezett anyakönyvi kivonatokat.

II., Az eljárás díja

Az állampolgárság fennállásának vizsgálatáért a honlapon, a „Konzuli díjak” pont alatt szereplő eljárási díjat kell euróban fizetnie.

Az állampolgárság megállapítási eljárással párhuzamosan beadott válás, névváltoztatás, névviselés továbbá apai elismerő nyilatkozat szolgáltatásokért a honlapunkon szereplő külön díjat kell befizetni.

A hatósági eljárások díja jogszabályban meghatározott, abból nincs lehetőségünk kedvezményt adni.

III., Szükséges dokumentumok

FONTOS MEGJEGYZÉS!

Izraeli kérelmezők esetében az alábbi „Állampolgárság igazolása iránti kérelem

4+2 oldalas nyomtatványt kell kitölteni!

  • Kérjük az adatlapot a magyar nyelv szabályai szerint (nevek: (1.) vezetéknév, (2.) keresztnév, dátumok: év, hó, nap + ékezetek) szíveskedjen nyomtatott betűkkel kitölteni.
  • érvényes fényképes okmány (pl. izraeli vagy egyéb nemzeti útlevél)
  • mindazon dokumentumok, amelyek igazolják a családi kapcsolat fennállását a magyar állampolgárságú felmenő és a kérelmező között
  • a kérelmező születésének és házasságának anyakönyvezéséhez szükséges dokumentumok (adatlapok a születés és házasság anyakönyvezéséhez, anyakönyvi kivonatok)
  • Izrael Állam által kibocsátott héber nyelvű születési és házassági, válási, névváltoztatási anyakönyvi kivonatokat szükséges az izraeli Külügyminisztérium által kiállított Apostille tanúsítvánnyal, továbbá hiteles magyar fordítással ellátni.

Az ügyfelektől azt kérjük, hogy feltétlenül nyomtassák ki előzetesen az előírt adatlapokat a honlapunkról. Ezt követően az előzetesen egyeztetett és megadott időpontban, a már előre kitöltött adatlapokkal, keressék fel a nagykövetséget.

Közös érdekünk, hogy az ügyintézés, a jelentős ügyfélforgalom ellenére is minél gyorsabb és hatékonyabb legyen!

Amennyiben a beadással kapcsolatban további kérdéseik lennének, szíveskedjen levélben, vagy telefonon (hétfő - csütörtök du. 13.30 – 15.00 között) megkeresni bennünket.

HAZAI ANYAKÖNYVEZÉSSEL kapcsolatban a Budapest Főváros Kormányhivatal illetékes tájékoztatást adni:

Budapest Főváros Kormányhivatala (hazai anyakönyvezési ügyek 2015.04.01. óta)

1075 Budapest, Károly krt. 11.

Levelezési cím: 1368 Budapest, Pf. 222.

www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest

Ügyfélfogadási idő: szerda 08.30-12.00 óra

(Az ügyfélfogadáson nem lehet új hazai anyakönyvi eljárást kezdeményezni, csak a már beadott hazai anyakönyvi kérelmekkel kapcsolatban lehet érdeklődni, vagy már anyakönyvezett anyakönyvi eseményre vonatkozó anyakönyvi kivonat kérelmet, illetve pl. hiánypótlást lehet benyújtani.)

Telefonos ügyfélszolgálat:

- az egyszerűsített honosítási eljárás keretében állampolgárságot szerzett ügyfelek hazai anyakönyvezési ügyében: +36-1-323-3168

- egyéb hazai anyakönyvezési ügyben: +36-1-323-3176

E-mail: hazaianyakonyv@bfkh.gov.huA magyar útlevél megszerzéséhez további adatlapokra lehet szüksége. Ezeket töltheti le az alábbi linkekre kattintva:

Születés hazai anyakönyvezése adatlap

Névváltoztatási kérelem nagykorú részére

Névváltoztatási kérelem kiskorú részére

Házasság hazai anyakönyvezése adatlap

Házassági névviselés megváltoztatása kérelem


A kitöltött adatlapokat kérjük NE írja alá, azokat csak a konzulátoson, személyesen lehet érvényes módon aláírni.