Bevezető

Apai elismerő nyilatkozat tételére abban az esetben van szükség, amennyiben magyar állampolgár szülő(k) gyermeke külföldön történt születésének magyarországi anyakönyvezését kérelmezi, azonban a szülők nem voltak házasok a gyermek születésének időpontjában. 


Ki kérelmezheti az eljárást?

A kérelem benyújtásának feltétele, hogy az egyik szülő magyar állampolgárságát igazolni tudja a gyermek születésének valamint a kérelem benyújtásának időpontjában is.

Amennyiben nem tudja azt igazolni, abban az esetben az anyakönyvezést állampolgárság megállapítása üggyel együtt, vagyis más eljárás keretében szükséges elindítani.


Benyújtandó dokumentumok

  • A gyermek eredeti izraeli születési anyakönyvi kivonata (amely tartalmazza az anya születési családi és utónevét is, más néven leánykori nevét) Apostille hitelesítéssel,  (https://mfa.gov.il/mfa/consularservices/pages/publicdocumentseng.aspx), valamint magyar tükörfordítással ellátva (a fordításra nem szükséges Apostille / közjegyzői hitelesítés)
  • A magyar állampolgárságú szülő eredeti magyar születési anyakönyvi kivonata és magyar lakcímazonosító igazolványa, és ezek másolatai.
  • Elektronikusan kitöltött, kinyomtatott, de nem aláírt adatlap
  • A magyar állampolgár szülő személyazonosságának és magyar állampolgárságának igazolása: a jelenlegi és az anyakönyvi esemény (gyermek születése) időpontjában érvényes magyar útlevél, vagy személyazonosító igazolvány vagy honosítási okirat és másolataik.
  • A nem magyar állampolgárságú házastárs állampolgárságának és személyazonosságának igazolása: érvényes izraeli útlevél és másolata.
  • A külföldi állampolgár szülő izraeli személyi igazolványa és másolata

Benyújtás módja

A kérelem benyújtása személyesen, előzetes időpontfoglalás alapján. Időpontfoglalással kapcsolatos információért, kérjük tekintse meg "Ügyfélfogadás - általános információk" oldalunkat. 

Az eljárás elindításához mindkét szülő együttes jelenléte szükséges.


Eljárás időtartama

A nyilatkozat azonnal elkészül és rögzítésre kerül.


Díjak

Kérjük tekintse meg a konzuli díjtáblát.


Nyomtatványok