Bevezető

Magyar állampolgár külföldön bekövetkezett halálesetének Magyarországon történő anyakönyvezését külképviseletünkön keresztül is kérelmezheti.


 

Ki kérelmezheti az eljárást?

A kérelem bárki által benyújtható.

A kérelem benyújtásának feltétele, hogy a kérelmező az elhunyt magyar állampolgárságát a igazolni tudja a haláleset valamint a kérelem benyújtásának időpontjában is.

Amennyiben nem tudja azt igazolni, abban az esetben az anyakönyvezést állampolgárság megállapítása üggyel együtt, vagyis más eljárás keretében szükséges elindítani.


 

Benyújtandó dokumentumok

  • Az elhunyt eredeti izraeli halotti anyakönyvi kivonata Apostille hitelesítéssel (https://mfa.gov.il/mfa/consularservices/pages/publicdocumentseng.aspx), valamint magyar tükörfordítással ellátva (a fordításra nem szükséges Apostille vagy közjegyzői hitelesítés)
  •  Elektronikusan kitöltött, kinyomtatott, de nem aláírt adatlap
  • Az elhunyt magyar állampolgárságának igazolása: a jelenlegi és az anyakönyvi esemény (haláleset) időpontjában érvényes magyar útlevél, vagy személyazonosító igazolvány vagy honosítási okirat, és másolatuk
  • Az elhunyt Magyarországon kiállított születési és házassági anyakönyvi kivonata
  • A kérelmező érvényes útlevele és másolata

Benyújtás módja

A kérelem benyújtása személyesen, előzetes időpontfoglalás alapján. Időpontfoglalással kapcsolatos információért, kérjük tekintse meg "Ügyfélfogadás - általános információk" oldalunkat. 


 

Eljárás időtartama

Általában 3-4 hónap, de ez akár 6-8 hónapig is elhúzódhat. Sürgősségi eljárásra nincs lehetőség.


 

Díjak

A szolgáltatás díjmentes.


 

Egyéb fontos tudnivalók

Időpontfoglalás előtt feltétlenül jelezze a konzuli tisztviselőnek, ha az elhunyt neve eltér a magyarországi dokumentumaihoz képest: ebben az esetben dokumentumokkal igazolandó, hogy kétséget kizáróan ugyan arról a személyről van szó.


 

Nyomtatványok