2021. május 21-től az a magyar állampolgár, aki Izraelben kapta meg a koronavírus elleni oltást, olyan vakcinával, amelyet Magyarország is elfogad, s erről Izrael által kiállított hivatalos igazolással is rendelkezik, díjmentesen magyar védettségi igazolványt igényelhet:

  • bármely magyarországi kormányablakban személyesen, vagy
  • online, a Magyarország.hu weboldalon (kizárólag Ügyfélkapuval rendelkező személyeknek).

A személyesen vagy online benyújtott kérelemhez csatolni kell a külföldi hatóság vagy az oltást végző egészségügyi szolgáltató által kiállított, az oltás tényének magyar vagy angol nyelvű igazolását, ennek hiányában más idegen nyelvű igazolásának hiteles magyar fordítását, azzal, hogy az igazolásnak tartalmaznia kell a koronavírus elleni oltóanyag típusát (a továbbiakban: oltóanyag típusa), az oltás időpontját és helyét.

A kérelemhez a kérelmezőnek meg kell adnia a: 

  • a természetes személyazonosító adatait,
  • a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának okmányazonosítóját,
  • a postai címét (a védettségi igazolvány kézbesítési címe) és
  • ha azzal rendelkezik, a TAJ számát.

A védettségi igazolványt a külföldön beoltott magyar állampolgár részére a hatóság 15 napon belül állítja ki.

Fontos:

Amennyiben Ön Magyarországra való utazása előtt online kérelmezte (de még nincs birtokában a védettségi igazolványnak), vagy Magyarországra való érkezésekor nyilatkozatban vállalja, hogy 2 munkanapon belül kérelmezi az igazolványt személyesen egy kormányablakban, akkor karanténmentesen utazhat be Magyarországra.

Amennyiben a kérelmet személyesen, valamely kormányablaknál óhajtja benyújtani, az ezen a linken található formanyomtatvány kitöltése és reptéren történő bemutatása szükséges.

További információért kérjük, látogassanak el a következő webdolalra:  https://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/tajekoztato-vedettsegi-igazolvany-kiallitasarol 

Ügyfélkapus kérelmezésről további információt a Kormányzati Ügyfélvonalon kaphatnak: +36 1 550 1858.

Konzulátusunk nem rendelkezik hatáskörrel a kérelmezési eljárásokra vonatkozóan, ezért azzal kapcsolatban további tájékoztatást sem tud nyújtani, amiért megértésüket köszönjük. 

Fontos: az EU Covid igazolvány birtokában a külföldi állampolgárok korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarország területére és a magyar védettségi igazolványnak megfelelő kedvezményeket élvezhetik a magyarországi szolgáltatások igénybevétele esetén.