Magyar vezetői engedélyek használata

Magyar kártya-formátumú (új típusú) vezetői engedélyek az Izraelbe való belépéstől számított 1 évig használhatóak az országban, nemzetközi vezetői engedély kiváltása nem szükséges. Bővebb információ az Izraeli Közlekedésügyi Minisztérium honlapján található héber nyelven.


Tömegközlekedés

Izraelben általánosságban fejlett a tömegközlekedés. A városokon belül számos buszjárat található, a nagyobb partmenti városokat, valamint Beer Shevát és Jeruzsálemet modern vasút köti össze. A vasúton kívül számos busztársasággal, valamint ún. „monit-sherut” minibuszokkal is el lehet jutni egyik városból a másikba.

A tömegközlekedés péntek délutántól szombat estig (vasút esetében vasárnap reggelig) – a sabbáth ideje alatt - szünetel. Ez alatt autóval, taxival vagy monit-sheruttal lehet utazni.

A buszokra csak feltölthető  elektronikus, ún. "Rav Kav" kártyával lehet felszállni, ezeket számos üzletben, de akár a buszvezetőktől is meg lehet vásárolni. A kártya pénzfeltöltéssel működik, készpénzzel csak magát a kártyát lehet megvásárolni. A vonatokra hagyományosan az állomásokon vásárolt jeggyel, vagy a Rav Kav kártyán lévő összeg felhasználásával lehet jegyet váltani.

Helyközi buszos utazás tervezéséhez a https://bus.gov.il/, vonatutak tervezéséhez a https://www.rail.co.il/en oldalakat javasoljuk felkeresni. 


Autóbérlésről

Izraelben engedélyezett az autóbérlés külföldi jogosítvánnyal is. Noha az országban hivatalosan használhatóak a külföldi vezetői engedélyek 12 hónapos időtartamig, az autóbérlő társaságok néha előírják a nemzetközi vezetői engedélyek meglétét, így érdemes azokat előre kiváltani vagy tájékozódni az adott társaságnál.

A vezetési szokások néhány szempontból eltérnek a Magyarországon megszokottaktól, ügyelni kell az körültekintő, óvatos vezetésre az általánosságban nagy forgalommal működő utakon.   

A parkolás a nagyobb városokban (Tel-Aviv, Jeruzsálem, Haifa) nagyon nehézkes, a parkolási díjak magasak.  Javasolt előre tájékozódni az útiterv alapján az autóbérlés feltételeiről, sajátosságairól, parkolási lehetőségekről.

Az Izraelen belüli közlekedést hatékonyan segíthetik az útvonaltervező alkalmazások: nagyon elterjedt az oszágon belül a Waze és a Google Maps használata.   

Izraeli bérelt autóval a szomszédos országokba való átutazás nem megengedett.