Bevezető

Apai elismerő nyilatkozat tételére abban az esetben van szükség, amennyiben magyar állampolgár szülő(k) gyermeke külföldön történt születésének magyarországi anyakönyvezését kérelmezi, azonban a szülők nem voltak házasok a gyermek születésének időpontjában. 


 

Ki kérelmezheti az eljárást?

A kérelem benyújtásának feltétele, hogy az egyik szülő magyar állampolgárságát igazolni tudja a gyermek születésének valamint a kérelem benyújtásának időpontjában is.

Amennyiben nem tudja azt igazolni, abban az esetben az anyakönyvezést állampolgárság megállapítása üggyel együtt, vagyis más eljárás keretében szükséges elindítani.


 

Benyújtandó dokumentumok

  • A gyermek eredeti izraeli születési anyakönyvi kivonata (amely tartalmazza az anya születési családi és utónevét is, más néven leánykori nevét) Apostille hitelesítéssel,  (http://mfa.gov.il/ConsularService/Certification/Pages/imut_mismachim.aspx), valamint magyar tükörfordítással ellátva (a fordításra nem szükséges Apostille / közjegyzői hitelesítés, angol-héber nyelvű kivonat esetében nem szükséges magyar nyelvű fordítást csatolni)
  • A magyar állampolgárságú szülő magyar születési anyakönyvi kivonata és magyar lakcímazonosító igazolványa, és ezek másolatai.
  • Elektronikusan kitöltött, kinyomtatott, de nem aláírt adatlap
  • A magyar állampolgár szülő személyazonosságának és magyar állampolgárságának igazolása: a jelenlegi és az anyakönyvi esemény (gyermek születése) időpontjában érvényes magyar útlevél, vagy személyazonosító igazolvány vagy honosítási okirat és másolataik.
  • A nem magyar állampolgárságú házastárs állampolgárságának és személyazonosságának igazolása: elsősorban érvényes izraeli útlevél és másolata.
  • A külföldi állampolgár szülő izraeli személyi igazolványa és másolata

 

Benyújtás módja

A kérelem benyújtása személyesen, előzetes időpontfoglalás alapján.

Az eljárás elindításához mindkét szülő együttes jelenléte szükséges.


 

Eljárás időtartama

A nyilatkozat azonnal elkészül és rögzítésre kerül.


 

Díjak

Kérjük tekintse meg a konzuli díjtáblát.


 

Nyomtatványok

A nyomtatványokat letöltheti innen.