Apai elismerő nyilatkozat

1., A külföldön történt születés magyarországi anyakönyveztetését a nagykövetség konzuli osztálya útján kezdeményezheti. Erről részletesen a születés magyarországi anyakönyvezése résznél olvashat.

2., Amennyiben a megszületett gyermek szülei nem házasok, az apának teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tennie. Ezt Magyarországon az okmányirodákban, illetve a konzulátuson is meg lehet tenni.

Lehetőség van arra is, hogy a még meg nem született gyermek esetébentegyen az apuka apai elismerő nyilatkozatot. Ilyen esetben kérjük, hogy külön e-mailben kérje az adatlap megküldését és a részletes információkat.

3., A kérelem benyújtására kizárólag személyesen van lehetőség, előzetes időpont foglalás alapján, semmilyen más megoldás nem lehetséges.

Amennyiben az apai elismerő nyilatkozat megtételére önállóan kerül sor (tehát anyakönyvezéstől függetlenül), úgy az Időpont Foglalási Rendszerben az „apai elismerő nyilatkozat” ügycsoportot kell kiválasztani.

FIGYELEM! Az apai elismerő nyilatkozat megtételével egyidejűleg csak fordítás hitelesítésének, illetve másolat hitelesítésének benyújtására van lehetőség, amely alapján együtt lehet majd az elkészült dokumentumokat átvenni. Abban az esetben, ha a magyarországi anyakönyvezést Magyarországon meghatalmazással szeretnék intézni, s az apai elismerő nyilatkozattal egyidejűleg meghatalmazást is aláírnának, akkor azt kérjük a nyilatkozat megtételekor jelezzék. Erre ugyanakkor sor kerülhet, külön időpontot nem kell foglalni, de kérjük számoljanak vele, hogy adott esetben az aláírás hitelesítésre csak a konzulátuson történő némi várakozási idő elteltével és nem azonnal (de az ügyfélfogadási idő végéig) kerülhet sor.

Ha az apai elismerő nyilatkozatot a születés anyakönyvezési kérelem benyújtásával egyidejűleg kívánják megtenni, úgy arra nem kell külön időpont, hanem a honlapunkon a „születés anyakönyvezése” résznél leírtak szerint kell időpontot foglalni és eljárni, illetve az ott leírtak szerint kell a „gyorsított” anyakönyvezéshez is a nyilatkozatot megtenni.

Az időpontfoglalásra az "Ügyfélfogadás, időpontfoglalás" résznél leírtak szerint, illetve ezen az oldalon jobb oldalon található ponton keresztül ("Időpontfoglalás az Interneten") van lehetőség.

4., Az önálló apai elismerő nyilatkozat tételének feltételei:

  • mindkét szülő személyes jelenléte;
  • szülők érvényes, állampolgárságot is igazoló személyazonosításra alkalmas okmányának bemutatása (külföldi állampolgárok esetében mindig útlevél);
  • 4 példányban kitöltött adatlap – Figyelem! Az adatlapot csak töltsék ki, de ne írják alá, mert arra a konzulátuson személyesen kerül majd sor!
  • gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata – ha az nem magyar vagy angol nyelvű, akkor hiteles fordítással is ellátva;
  • eljárási díj befizetése – az eljárási díj összegét a honlapunkon a „Konzuli díjak” címszó alatt találja meg;
  • ha az anya elvált családi állapotú, akkor be kell mutatni a magyar házassági anyakönyvi kivonatot, amely a válás tényét tartalmazza, vagy a magyar bíróság jogerős ítéletét a válás kimondásáról.

Amennyiben az apa vagy az anya kiskorú (18 év alatti), akkor a kiskorú szülő mindkét szülőjének szintén jelen kell lennie. Az apának több, mint 16 évvel idősebbnek kell lennie a gyermeknél;