Magyarország több évtizede ápol kiváló diplomáciai kapcsolatokat Izrael Állammal; kétoldalú együttműködésünk - amely az utóbbi évek folyamán tovább mélyült – magában foglalja a kulturális, tudományos és oktatási kapcsolatok széles vetületeit is. Magyarország és Izrael kulturális kapcsolatai mindig is termékeny talajból táplálkoztak, elsősorban a két ország népei között meglévő történelmi kötelékek folytán. A jelenleg is virágzó kulturális és oktatási együttműködéseknek másik fontos hátterét a kimagaslóan jó és erős politikai és gazdasági viszony adja.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök 2017. júliusában Magyarországon tett látogatásakor kétoldalú kulturális és oktatási együttműködési munkaterv került aláírásra, Orbán Viktor miniszterelnök pedig 2018-ben, izraeli útja során meghirdette a 2019-es évre az izraeli Magyar Kulturális Évadot, amelynek keretében Magyarország kormánya nagyszabású kulturális megjelenést biztosított Izraelben. Az így megvalósított izraeli Magyar Kulturális Évad programsorozata jól leképezi a magyar-izraeli kulturális reláció sokszínűségét: a komoly- és könnyűzene, a tánc-, film- és képzőművészet, irodalom, valamint gasztronómia területén megjelentek egyrészt a magyar kultúra klasszikus ismertetőjegyeit magas színvonalon bemutató előadások, ugyanakkor a formabontó kortárs megjelenések sem hiányoztak a repertoárból.  Az évad során teltházas előadásokkal aratott hatalmas sikert többek között a Győri Balett, a Nemzeti Színház Woyzeck című darabja, illetve a Magyar Állami Operaház a Sába királynője és a Budapesti Operettszínház Menyasszonytánc című előadásai, valamint a Karmieli Nemzetközi Táncfesztiválon fellépett a Magyar Állami Népi Együttes is, Liszt-mozaikok című előadásukkal.

Kiemelten kezeljük a közel 300 ezer fős magyar származású diaszpórával, illetve a magyar diaszpóra szervezetekkel ápolt aktív kapcsolatainkat: megkülönböztetett figyelmet fordítunk a magyar zsidó kultúra és identitás ápolására, megőrzésére. A 2020 elején kitölt COVID-19 járvány kitöréséig – amely világszerte visszavetette, illetve hosszú időre az online térbe száműzte a kulturális rendezvényeket - 2013 óta követségünk szervezésében minden évben kiemelt kulturális eseményként került megrendezésre a tel-avivi Magyar Napok, amely nagyszabású zenei és gasztronómiai fesztiválként vált ismertté és közkedveltté mind a magyarajkú, mind pedig a szélesebb körű közönség körében.

Napjainkra hazánk egyetemein több száz izraeli diák folytat felsőfokú tanulmányokat többek között a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram, illetve magyar származású diákok esetében a Diaszpóra ösztöndíjprogram keretében. A Stipendium Hungaricum, a magyar kormány legrangosabb felsőoktatási ösztöndíjprogramja kurzusok széles skáláját kínálja a kiváló tanulmányi múlttal rendelkező nemzetközi hallgatók számára. A magyar felmenőkkel rendelkező diákok a Diaszpóra Ösztöndíjprogram keretében fedezhetik fel magyarországi tanulmányaik során az ezer éves magyar történelmet és kultúrát, megtapasztalva az egyedülálló magyar hagyományokat, ez alatt párhuzamosan fejlesztve magyar nyelvtudásukat is.

 

 

 

Lépjen bátran velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Kulturális attasé: Simó Lili

Email: lsimo{kukac}mfa.gov.hu

Tel: +972 3 545 6666