Bevezető

Magyar állampolgár külföldön felbontott házasságának Magyarországon történő anyakönyvezését külképviseletünkön keresztül is kezdeményezheti.


Ki kezdeményezheti az eljárást?

A kérelmet a magyar állampolgár házastárs nyújthatja be.

Amennyiben korábbi házasságát még nem anyakönyveztette Magyarországon, abban az esetben külföldön kötött házasság hazai anyakönyvezése eljárást is kezdeményeznie kell egyidejűleg a válás anyakönyvezésével (ebben az esetben két ügytípusra szükséges időpontot foglalni egymás után).


Benyújtandó dokumentumok

  • Eredeti izraeli, a házasság felbontását igazoló (válási) okirat Apostille hitelesítéssel, (kizárólag a jeruzsálemi izraeli külügyminisztérium Apostille felülhitelesítését fogadjuk el, kérjük, tájékozódjon honlapjukon ennek menetéről), valamint magyar tükörfordítással ellátva (a fordításra nem szükséges Apostille vagy közjegyzői hitelesítés).
  • A magyar állampolgár házastárs eredeti magyar születési anyakönyvi kivonata és magyar lakcímazonosító igazolványa és ezek másolatai
  • Eredeti magyar házassági anyakönyvi kivonat és másolata
  • Elektronikusan kitöltött, kinyomtatott, de nem aláírt adatlap
  • A magyar állampolgár házastárs személyazonosságának és magyar állampolgárságának igazolása: érvényes magyar útlevél, vagy személyi igazolvány vagy honosítási okirat és másolatuk.

Benyújtás módja

A kérelem benyújtása személyesen, előzetes időpontfoglalás alapján történik. Időpontfoglalással kapcsolatos információért, kérjük tekintse meg "Ügyfélfogadás - általános információk" oldalunkat. 


Eljárás időtartama

Általában 3-4 hónap, de ez akár 6-8 hónapig is elhúzódhat. Sürgősségi eljárásra nincs lehetőség.


Díjak

A konzuli díjakról tekintse meg táblázatunkat


Nyomtatványok